La Catherine Johnson va calcular les trajectòries de moltes de les missions, entre elles la de l'Apollo XI. Però va viure en la seva pròpia pell la discriminació per ser dona i negra. L'anècdota del lavabo, que havia de creuar tot el campus perquè havia d'anar al de negres, la cafetera, o que no podia posar el seu nom en els informes que tenien els seus càlculs són exemples del què va haver d'aguantar. Però per mi el més impactant és quan li diuen que ja no la necessiten, després de que els hagi salvat el cul. I ella, ho accepta i trna amb les altres noies, fins que un cop més la tornen a cridar.
La Mary Jackson aconsegueix (brutal escena al jutjat) ser la primera noia negra en una escola nocturna per arribar a ser enginyera. I la Dorothy Vaughan es converteix en l'única que sap fer anar la primera màquina IBM que posen a la NASA. De fet, la pel·lícula alterna les situacions que denuncien la segregació racial i injusta del moment amb la seva feina com a calculadores humanes en la cursa per portar el primer home a la lluna. I tot ben real.
Molt ben explicat, sense caure en la llàgrima fàcil i sense espectacularitat en els efectes, utilitzant imatges reals dels llançaments dels anys 60. La manera com va descrivint aquesta història em va portar a concentrar-me més, perquè l'he trobat molt ben feta, narrada i interpretada. Molt bé. Què necessàries són aquestes pel·lícules per recordar d'on venim, ara que torna a ressorgir el feixisme i venen temps foscos.
The winter is coming.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada