dijous, 11 d’abril del 2024

THE ARTFUL DODGER

Quan en vaig veure el tràiler, tot i que ja sabia que aquest any representaríem Oliver Twist a l'escola, no em va dir massa res. Al contrari, buscava sèries noves per mirar i em vaig quedar sense cap emoció especial. Tot i això, es va quedar guardada a la retina, i un dia de planxa, vaig decidir veure el primer capítol. I ja està, enganxat. Com que quan va arribar aquest moment ja havia escrit l'adaptació de l'obra, retrobar-me amb en Murri i en Fagin va ser com retrobar vells coneguts.

The Artful Dodger ens explica la història d'en Jack, en Murri, anys després de la història que en Dickens explicà a Oliver. Traït per en Fagin, acaba en una presó de la qual s'escapa i fuig en vaixell fins arribar a Austràlia. allà, després d'aprendre l'ofici de metge cirurgià en els viatges, treballa en un hospital a la vegada que juga i s'endeuta jugant a pòquer. La sèrie comença aquí, amb en Murri perdent una partida (per trampós l'altre) i havent de pagar un deute impossible. A partir d'aquí, es va desenvolupant la trama amb l'aparició d'en Fagin, que venia presoner en un vaixell, i per tal que no expliqui el passat de "doctor", se'l queda de criat. L'aparició de la filla del governador, que vol ser cirurgiana en un ofici absolutament mascle en aquella època; els robatoris i enganys per anar sortint dels embolics a mesura que van succeint-se... La sèrie té força ritme, i tot i no enlluernar, el carisma dels personatges i la recreació general aconsegueix que l'interès vagi creixent a mesura que avança la trama, encara que molts capítols segueixin sent de planxa. Podríem dir que ha estat planxa de qualitat. De fet les crítiques són molt bones en general. M'ha agradat força. Potser l'aparició de l'Oliver gran als capítols finals és innecessària, però ha de formar part dels girs de guió necessaris perseguir donant vida, i la veritat, la sèrie en té força i cal reconèixer que ben pensats, o almenys així m'ho ha semblat.

Enmig de tot això, la continuada separació entre rics i pobres, els aborígens australians (tot i que no s'entra molt en la seva raça), però sobretot els temes mèdics: les primeres utilitzacions de l'èter per fer dormir es pacients (al principi les operacions són sense anestèsia), i el fet que fossin operacions públiques, amb gent mirant, i sense cap mena d'higiene, és una visió molt xocant, i que aconsegueix donar la credibilitat històrica del moment.

Hi ha moltes altres subtrames a la sèrie, que li donen ritme constant. També té alguns desajustos, però em sento força satisfet, la veritat. I encara que hi hagués continuació, almenys s'acaba, i s'acaba sense típic final feliç, cosa que també està bé, perquè seria il·lògic i poc conseqüent. Cal dir que el repartiment està força ben escollit, sobretot els dos personatges principals. Al final, ha estat divertit veure aquesta sèrie al mateix moment que es va donant forma a l'Oliver que farem al cole aquest juny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada