dijous, 18 d’agost del 2022

CASTELL DE SANT FERRAN

La darrera entrada relacionada amb l'Alt Empordà és una d'aquelles sorpreses que no s'acaba d'entendre com, després de tants estius per aquella zona, no haguéssim descobert encara. I no serà perquè no es visita any rere any la web de turisme de Figueres. Però la veritat, deu ser penosa la manera de fer-ho tenint en compte que cada vegada m'havia passat desapercebut.

Aquesta fortalesa es va construir poc després de la guerra de Successió, a mitjans del segle XVIII i es tracta per una banda, del monument més gran del país, i per l'altra, de la fortalesa amb baluards més gran de tto Europa. Iel més espectacular de tot, apart de les seves dimensions, és el bon estat en el què es troba. I no serà per manca de batalles i guerres... Però la seva situació, més la bona feina del seu arquitecte la van convertir en un espai gairebé inconquerible. L'únic tros que està destruït és una part que van fer explotar els republicans al final de la Guerra Civil per assegurar-se que els feixistes no s'apoderaven de tot l'arsenal i municions que hi havia allà emmagatzemats. van optar per destruir-ho abans que abandonar-ho, i tota Figueres va quedar sota el fum durant dos o tres dies.

La visita realitzada de les que es poden fer, consistia en, a part de l'explicació històrica, d'un recorregut amb un tot terreny pel fossar. Donada les dimensions de la fortalesa, va ser mooooolta estona de recorregut. És que vull insistir en la grandiositat del castell. La visita també tenia una part més especial perquè baixaves a les cisternes d'aigua que tenien sota el pati d'armes. Quatre compartiments on s'emmagatzema milers i milers de litres d'aigua. Baixes i hi circules amb una barqueta per dins.

És un lloc per veure'l des de l'aire, perquè la vista des de dalt deu ser espectacular. També des de les muralles pots veure tot l'Empordà. No costa molt imaginar-se que des d'allà els soldats espanyols podien de tant en tant bombardejar la capital si feia falta, així com Montjuïc i l'antiga Ciutadella feia amb Barcelona. Expliquen que abans de dedicar-se al turisme, va servir de presó. Aquí hi va passar uns anys l'infame Tejero i alguns dels independentistes detinguts en la ràtzia de les olimpíades de Barcelona.

Res, que va ser molt i molt interessant. Segurament, el millor de la setmana al càmping (després del relax i descans, clar...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada