diumenge, 25 de desembre del 2022

ELS MILLORS DE L'ANY (V)

Aquest 2022 ha estat força pobre a nivell lector. Vaig arribar a la meitat de l'any amb el ridícul nombre de 5 llibres llegits. Llavors en donava la culpa sobretot a que dos dels cinc havien estat relacionats amb l'educació, i que cal una lectura més reflexiva que no pas plaent. La segona part de l'any no ha estat exemplar, tot i superar el nombre anterior. Han estat8 llibres més, però clar, cal tenir en compte que hi havia l'estiu enmig. La casualitat ha fet que dins aquests vuit llibres del segon semestre també hi haguessin dos educatius, que han seguit frenant el ritme. Però també ha estat un fet decisiu el no ús del metro cada dia, fet que vulguem o no, ajudava la lectura. Però clar, això vol dir que caldrà reformular el dia a dia per trobar altres moments per llegir, a casa, tranquil, perquè és necessari llegir, llegir i llegir.

Sigui com sigui, aquesta és la llista dels tretze llibre d'aquest any: La lluita a l'exiliCabells de gebreEducar adolescentsLa escuela no es un parque de atraccionesFerro i sangEl mentalistaLa curaLes filles del fredLa noia del vestit blau, Educació feminista, Crim en directe, Fundació i Fes que cada classe funcioni.

Triar-ne cinc entre tots aquests ha estat fàcil, tot i alguns dubtes, ja que tampoc han estat llibres especialment brutals. Han estat en general bé, però no han despertat passions fervoroses. Per això, el rànquing de llibres d'aquest any ha quedat de la següent manera (destaco el sisè lloc del llibre d'en Luri, La escuela no es un parque de atracciones. Per pensar-hi).

5è: LA LLUITA A L'EXILI: la continuació del llibre que explica la visió del president Puigdemont, independentment del teu color de samarreta, és imprescindible per entendre tot el què es va fer malament, i així no ens sorprèn com n'estem de fotuts actualment.

4t: FUNDACIÓ: el clàssic d'Isaac Asimov. Un llibre que ja vaig llegir en la meva joventut, però en descobrir la versió catalana, no volia perdre l'oportunitat de rellegir-lo. En un nou context vital, ha estat un alè d'aire fresc i antic a la vegada, que em transportava no pas a Tèrminus, sinó a la meva joventut i als records de les lectures de grans llibres de ciència ficció. M'ha sorprès descobrir que no vaig escriure cap entrada sobre aquest llibre. Em deuria agafar en una època més estressada de tot aquest trimestre estressat. No sé si la recuperaré abans que acabi l'any.

3r: FERRO I SANG: el llibre de ficció històrica, va ser el primer de l'estiu ien tinc bon record, potser més per l'època en què el vaig llegir, però com deia , al no ser un any de grans lectures, podem deixar aquest al podi perfectament.

2n: EL MENTALISTA: els thrillers de la Camilla Lackberg segueixen representats en el rànquing lector de cada any per tercer any consecutiu. El segon lloc l'ocupa un llibre independent de la sèrie de Fjalbacka, perquè aporta una nova història, amb nous personatges, però que et porten dins del misteri igual de bé com sempre. Cal dir que poso aquest. Qualsevol dels altres dos llibres que he llegit aquest any de l'Erica Falck, podrien estar entre els cinc primers enlloc d'algun altre, però ho he volgut fer així.

1r: LA CURA: i patapam, resulta que el primer lloc se l'emporta... un llibre en castellà!!! Mecasun dena, que bé que ho estan fent els espanyols i els seus sequaços traïdors... Bé, que no condeixi el pànic, no passa res, apart de la tristesa més absoluta que hi hagi tanta poca traducció a la nostra llengua de llibres anglesos. Es queda el primer lloc del rànquing per la novetat de temàtica dins els altres representants, que ja són uns clàssics en aquesta classificació.

I ja hem completat el primer resum de l'any dels quatre que en faré. Pel què fa als llibres, espero que aquest 2023 sigui més prolífic, en quantitat, i també en emoció. Per la llista feta als Reis d'orient, crec que almenys, el segon desig es complirà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada