dijous, 22 d’agost del 2024

BONA FESTA... MAJOR?

Per molt que la Festa Major doni peu a diverses entrades, aquest cop les aglutino totes en una; em fa mandra diversificar. A l'entrada sobre els preparatius de la festa major d'enguany ja vaig fer un incís sobre la polèmica dins les colles de cultura popular. Al final ha acabat com el rosari de l'aurora. No hi ha hagut permís per a les activitats de les colles de foc, deixant la festa sense cercaviles del dia 15, correfocs ni versots. Algunes colles de dia van decidir no sortir a fer cap acte en suport, però clar, què passava amb castells?

Evidentment, qualsevol mostra de cultura popular mereix respecte absolut i aplaudiments eterns. Trabucaires, geganters, bastoners, diables i portadors de l'Àliga (en el cas gracienc) i la resta de colles del país. És un acte de fe en la cultura i en Catalunya, amb un sacrifici personal moltes vegades ignorat. Però de la mateixa manera que és imprescindible aquest respecte i reconeixement vers aquestes colles, també és de calaix adonar-se que el fet casteller té un component (o deu) extra que el posa en un nivell diferent (no superior, però si diferent). El número de gent, el compromís en els assaigs de dos cops per setmana d'unes 200 persones, una feina d'assaig intens els mesos previs a la festa... Insisteixo que amb tot el respecte, però els membres de les altres colles, poden fer el seus actes sense haver d'estar durant tot l'any, dos cops per setmana, assajant i assajant. Després hi havia la pressió d'aquest any amb el concurs. No fer l'actuació de diumenge ens enviava directament a la sessió de dissabte, mentre que si actuàvem i ho descarregàvem tot, anàvem a concurs amb les millors colles del país. Tot molt complicat, la veritat, i malauradament, segur que molta gent no entén que Castellers tirés endavant amb els seus actes. El final, ja és de sobres conegut per tothom. Una colla de condicionants i un punt de mala sort van fer que el 7 de 8 quedés només carregat i per 50 punts, tornarem a ser espectadors del concurs de diumenge mentre ens conjurem per tornar a guanyar el de dissabte. El pilar caminat va caure just arribar a la façana de l'ajuntament, diversos castells de set i vuit (inclosos un 3 i 4 de 7 simultanis) han estat el resultat de tot plegat.

Tornant a la polèmica de les colles de cultura popular, clar, és que... no sé... ja dic que parlo amb no tots els fets coneguts (que vol dir que els problemes i discrepàncies reals no es fan publiques del tot). Perquè si realment és el què s'explica, les colles de cultura popular tenen dos problemes. Un és el districte, però aquest enemic el té tothom. Però una mica d'autocrítica també hauria estat bé. I és que després d'un any, han estat incapaços de trobar una solució al conflicte. I amb tot l'enrenou de l'última setmana han seguit sense poder posar-se d'acord. Segur que tot té una lògica, però caram, sabent que amb els polítics no hi pots comptar, has de fer el màxim de la teva part per arribar a bon port. Un desastre tot plegat.

Pel què fa als carrers, Mozart guanyadors, amb un segon lloc (altre cop al podi) la Plaça Rovira. No m'estranyen els crits de tongo, tongo. Sabem de la dificultat de guarnir una plaça, però ja se sap, les comparacions són odioses, i Vila ha fet guarnits molt millors que Rovira i mai ens hem acostat als llocs davanters.

I ja està. S'ha acabat la Festa Major fins l'any que ve. El desgavell d'horaris, les nits que no s'acaben... A veure com haurà anat tot plegat... perquè es pot confirmar que hi ha hagut menys gent, és un fet evidentíssim. Si li sumes la nit tranquil·la, la nit sense correfoc i la Pepsi, veurem si econòmicament haurà estat rentable...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada