diumenge, 4 d’octubre del 2015

CAL FER DEURES?

En Jaume Funes ha publicat un llibre amb aquest títol: "Cal fer deures?". Més de 200 pàgines que conviden, capítol a capítol, a una reflexió, però no només sobre el tema polèmic que porta per títol, si no que amb aquesta excusa, ens parla de com creu que ha de ser l'escola avui en dia. Potser alguns trobarien a faltar més referències a com haurien de ser les famílies avui en dia, però crec que encertadament, no ho toca molt. I és que així com la família et toca la que et toca, l'escola tens la possibilitat (normalment) d'escollir la que més t'agrada (tot i que, de fet, tampoc és el nen qui tria, com en el cas de la família, no?)
Després de llegir el llibre, segueix sent difícil trobar una resposta perfecta per la pregunta, degut a la gran quantitat d'idees, opinions, creences, maneres d'educar que hi ha avui en dia. Així com hi ha pares i mares que desitjarien que no n'hi haguessin, n'hi ha d'altres que en voldrien més (per tenir-los ocupats o perquè es pensen que fer deures vol dir millorar nivell, idea que és falsa, és clar).
M'atreveixo a creure que l'opinió de l'autor és que sí hi ha d'haver deures, però no com els que s'acostumen a fer (fitxes i fitxes d'operacions, exercicis repetitius, etc.) Han de ser deures que responguin primer a una necessitat del què s'estigui treballant a l'aula, provocant que el nen es motivi per fer-los, ja que hauria de ser interessant fer-ho. Malauradament, aquest estil de deures està totalment lligat a l'estil d'escola. una escola tradicional posarà deures tradicionals. Una escola que procura que el nen sigui protagonista de l'aprenentatge, posaria uns deures que facin pensar. Ara bé, escoles que intenten seguir aquesta línia més moderna, els costa encara deixar els deures típics, perquè els mestres tenim encara la idea de que si fan més restes, restaran millor. Si als convençuts ens costa canviar, mare de Déu amb els menys convençuts!!!
Dos exemples o idees que exposa en Jaume Funes al llibre, que donen a pensar:
- Als adults ens agrada, després de la jornada laboral, portar la feina a casa i seguir-la fent? Doncs als nens se suposa que tampoc, no?
- Els deures que són feines per acabar. Diu una mare que amb aquesta excusa de que són feines que no ha tingut temps d'acabar a classe, ella podria portar el nen encara esmorzant, o per vestir perquè no ha tingut temps a casa. Mestres, oi que no ho veuríem bé? Doncs com és que amb les hores que està a escola no acaben feines?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada