dimecres, 22 de novembre del 2017

I NO EN QUEDARÀ CAP (ELS DEU NEGRETS)

Una tarda al teatre. L'escollida era la mítica obra d'Agatha Christie "I aleshores no en quedà cap", més coneguda amb el títol original, "Els deu negrets". Aquesta novel·la és una de les obres mestra del misteri, escrita per la què segurament és la seva reina. Llegida i rellegit unes quantes vegades, vista en pel·lícula alguna altra, i ara ha tocat en format teatre.
No entrarem en discussió sobre la llengua en què ha estat reescrita i interpretada, el castellà. Un cop més, la gran majoria de membre de l'staff tant tècnic com el repertori són catalans, però s'ha fet en castellà, amb la suposo excusa de què és una obra que anirà per tots els racons de l'estat. No sé si és aquesta. La veritat és que ni m'interessa saber-ho. Em sap greu i prou. Al costat del teatre on s'exhibeix, fan Cabaret. També força catalans fent-ho en castellà. Sí, clar que hi ha teatre en català, però quan parlem de produccions que requereixen molts diners, malauradament, es canvia de llengua. No sé què passarà més endavant.
Però anem a l'obra en sí, que era el motiu de l'article (ja sabem que qualsevol tema ens pot portar a parlar del país, és molt fàcil). L'obra en sí està força bé, Dues parts molt diferents entre eles. Una primera part on es van presentant els personatges i algunes de les històries que amaguen, fins que es tanca l'acte amb el primer mort. Això fa que la segona part vagin per feina i cada un dels "Negrets" (políticament incorrecte), "soldaditos" en la versió teatral, vagin caient un darrere l'altre. Vaig descobrir que la memòria no em falla, i recordava qui era l'assassí, tot i que no el perquè ni massa cosa més. Les interpretacions molt correctes, però algunes (el doctor) molt més ben aconseguides que altres més justetes. Però com que és una obra molt coral, aquest petit problema no afecta al bon desenvolupament. Hi ha alguna part que no s'acaba de lligar del tot, però compensa amb els efectes amb que ens obsequien: els trets, els ensurts... molt i molt bé. Els espectadors fèiem bots als seients més d'una vegada.
Bona manera de passar una tarda ben distret i oblidar els maldecaps de cada dia!
Per cert, l'assassí és....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada