dimarts, 29 de gener del 2013

SENSE SORPRESES

De sobte en menys d'una setmana afegeixes dues paraules noves al diccionari personal: gossip i informer. I l'únic que produeix és la constatació de la degradació de la societat en la què vivim. Fer el xafarder professional per divertir-se, mentir per fer mal.
Les noves tecnologies (que ja no cal dir noves, eh?) ens han portat un nou programa o aplicació (no sé com es diu en realitat), en què l'únic objectiu és fer el xafarder, però amb uns quants peròs: tot anònim, pots dir el què et doni la gana, t'ho pots inventar, pots destrossar la vida de qui vulguis impunement.
Però de veritat a algú li ha sorprès? Que potser no es veia a venir? Algú dubtava que cervells poc desenvolupats en empatia i educació no emprarien aquestes tecnologies en fer mal? Algú es creia que els nens, adolescents i joves (i alguns no tan joves) no utilitzarien tot això per fer mal tot auto-defensant-se dient que només és una broma?
Sí, és clar, com les bromes que es fan dia a dia a l'escola, quan un nen o una nena acaba plorant. Agafes el causant de la "broma" i li preguntes com és que tal persona plora si era una "broma". El  causant de l'ofensa se n'adona i rectifica, perquè veu el mal que ha causat. Però, oh, internet... la meravella de les meravelles! Podem gastar aquestes bromes sense veure el mal que causem! No cal veure com s'ho passa malament l'altra persona, i no cal que ningú sàpiga que sóc jo el causant del dolor. Fantàstic, eh?
I tots els nostres nois i noies, embadalits per tant poder.
Ep! Que ja surten els experts! Un diu, "tot això té l'arrel a l'escola... és als centres educatius on cal treballar"... PERÒ QUINS NASSOS! Són els mestres els que han donat als nens jocs i estris que no són per a la seva edat? Són els mestres els que han esborrat la infantesa per a crear una preadolescència a partir dels 9 anys? Són els mestres els que han regalat mòbils o tablets a nens que no tenen ni deu anys? Són els mestres els que han donat als nens i nenes barra lliure de les tecnologies? Són els mestres els que permeten que els nens menteixin i es creïn perfils en xarxes socials? Au va, deixem-nos de sarcasmes, i que tothom comenci a reconèixer culpes. Donar accés a tanta tecnologia en edats matineres té efectes secundaris! I qui pensi que no, que miri el què està passant!
I encara algú dirà: "Ets un antiquat! Els nens han de fer servir totes aquestes tecnologies!" Doncs mira, primer de tot, tant de bo no haguem de començar a lamentar mals majors; i segona, prefereixo ser un antiquat que vol que els nens utilitzin el què toca a cada moment, que no pas ser un "progre" que maleduqui les criatures i no tan criatures amb l'excusa de la modernitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada