Un cel de plom. Aquest llibre de la Carme Martí explica de forma novel·lada la vida de la Neus Català, una de les dones que s'exilià durant la Guerra Civil i que a França seguí lluitant contra el feixisme, fet que la va portar fins als camps d'extermini nazis.
Aviat farà 98 anys, i la seva vida, com moltes d'altres hauria de ser coneguda per tothom. Tota la vivència que patí a Alemanya és de gran cruesa, però és la veritat. A mesura que vas llegint, et passen pel cap moltes sensacions, i és clar, la gran pregunta: "Com pot ser que això passés de veritat?" No entenc com el seu odi els va fer arribar a aquells extrems, i no, no s'ha d'oblidar, i no s'ha de perdonar.
Provoca esgarrifances pensar que encara ara hi ha persones que actuen com aquells monstres o que pensen igual que ells; que estan amagats, disfressats darrera personalitats quotidianes, esperant a posar en pràctica la seva veritable essència animal. No, no es pot oblidar i no es pot perdonar.
En dic "lectura obligada"- I és que a les ESO's i Batxillerats fan llegir als alumnes llibres que els mestres creuen interessants. Penso que aquest hauria de ser un d'ells. No, a l'àrea de llengua, clar, sinó a la d'història, o a la de tutoria... Per què només es poden llegir llibres marcats en les àrees lingüístiques? Com si no hi hagessin coses interessants a aprendre o a debatre en altres àrees. Els joves d'avui en dia, han de saber què va passar, han de viure-ho ni que sigui a través d'un llibre. Si no, oblidaran. I no es pot oblidar i no es pot perdonar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada