divendres, 29 d’abril del 2016

PROVES

Setmanes de proves. A tercer i sisè de primària dediquen hores del seu temps valuós a realitzar les proves de competències bàsiques programades pel departament d'Ensenyament. Ja és coincidència (o no), que justament siguin els mateixos cursos que proposa la Lomce, però la qüestió final és que el Departament, amb o sense Lomce, amb o sense LEC, vol passar aquestes proves peti qui peti.
Es pot estar d'acord o no, però és de calaix que a l'escola s'avaluen els alumnes. Podem discutir sobre com s'avalua i què s'avalua, però l'avaluació va lligada al fet educatiu. Llavors, que hi hagi unes proves externes poden agradar més o menys, però si tenen un objectiu d'assessorar, orientar i saber on som, tampoc és tan dolent. Si l'objectiu és crear rànkings d'escoles, doncs malament. Però això és el gran argument dels anti-proves, i a veure, si les famílies pensen amb el cap, es deixaran estar de rànkings, i si se'ls vol fer cas, doncs allà ells. Sigui com sigui, algú ha vist publicats aquests famosos rànkings d'escoles? No, oi?
La qüestió important no és aquesta sinó com comentava, el què s'avalua i el com. En els moments que corren, que tanta gent s'omple la boca de canviar estils, metodologies,... d'innovar (fins i tot el propi departament n'és partidari), llavors, per què les proves avaluen només les àrees instrumentals? Per molt competències bàsiques que li diguin, no ens enganyem, estan avaluant mates, català i castellà. Per tant, canviem l'escola, i canviem les proves!
Mentre això no sigui general, estarem uns quants anys picant pedra, així que deixeu-me denunciar i indignar-me per pràctiques que són encara més aberrants que les pròpies proves. Parlo d'aquelles escoles que "entrenen" les proves. Que dediquen hores i hores del seu temps a fer proves i exercicis de l'estil de les què arribaran. Fins i tot hi ha escoles que les posen de deures! Deixem-nos d'incoherències i de pèrdues de temps. Si les proves són tan diferents de com es treballa a l'aula, el què cal fer és canviar el què fas a classe! Ai... no sé pas si ens en sortirem... Escoles que omplen de paraules boniques els seus projectes educatius, que fan una bona campanya de màrketing sobre com
fan de diferents les coses... i a l'hora de la veritat, tothom a fer un examen! Sense comentaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada