dimecres, 22 de maig del 2013

LLIURES O MORTS

Llibre de Jaume Clotet i David de Montserrat. Darrerament, amb la pujada de la febre independentista, han augmentat els llibres, ja siguin de ficció com no ficció sobre Catalunya, la seva història i la seva relació amb Espanya.
Ja fa dies que vaig fer un comentari sobre Victus, de l'Albert Sánchez Piñol, i avui parlaré sobre aquesta altra novel·la. Ambientada també en la guerra de successió, segueix la vida d'un personatge real, n'Ermengol Amill, que es veu ficat de ple en el conflicte i esdevé un dels coronels més importants del bàndol austriacista.
La novel·la està molt bé, i sent com és, de mal comparar, a mi m'ha agradat més que Victus (suposo que per les grans expectatives que tenia una al costat de l'altra). Com em va passar també amb "Bon cop de falç", hi ha passatges que et deixen amb un regust agredolç per tot el què va passar, per com tenim oblidats tots aquelles persones que, si, fa 300 anys, però tampoc fa tant, van lluitar per la llibertat de Catalunya. El què van arribar a patir, el què van arribar a suportar, i com van afrontar aquells mesos...
Ara que ens trobem en un moment en què volen fer que a les escoles es torni a explicar qui era Alfonso XII enlloc de Guifrè el Pilòs, cal fer un cop de puny a la taula i reivindicar la nostra història, que és diferent de la seva, amb els seus herois, els seus malvats i tots els fets que ens ajuden a entendre el nostre país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada