dimarts, 25 de juny del 2019

CANÇÓ DE SANG I OR

Al voltant de 650 pàgines té "Cançó de sang i or" d'en Jordi Molist. És igual, com si en tingués 1000!  M'ha encantat. Ja no caldria dir res més. L'autor ens apropa a la figura de Pere, fill de Jaume I el conqueridor. Els anys previs a ser el rei de Catalunya i Aragó, i els primers anys de regnat, quan ha d'acabar primer amb els nobles rebels del seu propi regne, fins a la gran gesta que duu a terme per venjar diverses morts i traïcions a la seva família i a la seva dona, legítima reina de Sicília, en poder de Cales d'Anjou. Veiem també la figura d'en Roger de Llúria i com apareixen els almogàvers a la història del nostre país.
S'ha convertit en la millor lectura d'aquest any! Feia temps que no llegia novel·la històrica, i aquest any ja és el segon que llegeixo després de "El dia que Barcelona va morir".
Està escrit de manera súper amena pel lector. És súperfàcil entra a la història, seguir la trama i identificar-te amb gairebé tots els personatges que apareixen. La veritat és que he xalat molt i aquests últims dies, l'agafava cada dos per tres per poder seguir el fil i veure com s'anava desenvolupant. Tot i que és ficció històrica, el rerefons no es pot canviar, així que és una manera molt fàcil de conèixer part de la història de Catalunya.
Et fas a la idea del complicat que era viure en aquells temps. si naixies noble, tenies molts números per morir en qualsevol de les mil guerres que hi havia. Si naixies pagès, estaves sotmès a la injustícia dels nobles que feien amb tu el què volien. Com que va canviant el punt de vista de qui parla a cada capítol, et pots ficar a la pell de molts personatges, i així revius el què passa dins la cort, al costat mateix de Jaume I; o en els inicis dels almogàvers i la seva forma de viure i lluitar; o veus els embolics i traïcions dels mandataris de l'església com es venien al millor cavall, en aquest cas els francesos...Realment, si n'hi ha hagut de sang a la nostra història...
Cal dir que després de llegir altres novel·les de l'autor, "Promet-me que seràs lliure" i "Temps de cendres", aquesta vegada sembla clara, tot i que potser m'equivoco, alguna influència de Joc de trons. Per començar, el títol, que recorda a "Cançó de foc i gel", o "Foc i sang". El lema "Si guanyes vius, si perds mors", també recorda al de la saga de George RR.Martin. També el booktrailer del llibre té una música com la de la sèrie (per cert.. en castellà? No crec que els espanyols entenguin el llibre, no s'ho creuran).
Però tant és, com que a mi també m'agrada, doncs endavant i desperta ferro!!! Ara parlo sense saber-ho, però fa la pinta de ser una primera part. Ens quedem amb les ganes de saber com evoluciona el destí del ei Pere, la seva dona i tota la cort. En volem més!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada