dijous, 19 de desembre del 2019

PERSONA DE L'ANY

Setze anys. Amb només setze anys la Greta Thunberg ha aconseguit ser portada de Time amb el títol
de "persona de l'any". Hi ha qui la posa a la carrera del Nobel de la Pau. Però la veritat és que amb premis o sense premis, la Greta s'ha guanyat un lloc dins l'aparador de personatges que són més influents en l'època actual.
Segurament poc s'ho imaginava quan amb 15 anys va decidir, de comú acord amb la seva família, fer vaga escolar cada divendres. I allà la tenien, davant el parlament suec amb la seva pancarta de "Vaga escolar pel clima". Sigui com sigui, la seva acció, gràcies a l'impacte que tenen les xarxes socials avui en dia, i més entre la gent jove, es va començar a escampar per tot arreu, i de mica en mica es vana anar sumant més i més joves a la vaga escolar,., tant a Estocolm com a altres ciutats europees i seguidament del món sencer. Així va néixer l'ONG "Fridays for future" i amb la broma, ha anat viatjant i fent discursos davant de miler de persones, tan joves com polítics i governants, a l'ONU o a les cimeres del canvi climàtic. És tot un fenomen.
Particularment, a la classe n'hem parlat força, d'ella, tant el curs passat com aquest. Posant-la d'exemple de què vol dir fer-se un propòsit, lluitar per un objectiu, etc. I fer entendre que la barrera de l'edat ens la posem nosaltres,i que per molt nens que siguin, si es proposen alguna cosa, ho poden aconseguir o com a mínim, sentir-se orgullosos de la seva feina o també fer-la visible al món que els envolta. Sí, sóc un fan de la Greta, i tant.
Malauradament les elits de la societat capitalista, els governants del paisos més rics, són és clar, els principals enemics de la causa contra el canvi climàtic. No és que siguin enemics de la Greta, és que la seva ànsia de poder i diners els fa col·laborar amb totes les empreses i sistemes que provoquen l'augment de la temperatura al planeta. Fer cas als científics que ens alerten d'aquest perill és perdre poder i riquesa per ells. La figura de la Greta, convertint-se en una icona de la lluita, l'ha posat en el seu punt de mira, i aquesta colla de degenerats feixistes i malvats la ignoren, la menyspreen, la insulten... Per sort, està ben rodejada de gent que la protegeix d'aquests imbècils i que l'aconsellen en les seves paraules, fent per exemple, riure-se'n de les seves mofes amb ironia. per exemple, quan en Bolsonaro la va insultar dient-li pirralha, ella ho va fer servir per posar-s'ho al perfil de les xarxes. altres criticaran que s'ha convertit en una marca, que hauria d'estar a l'escola, etc. A veure, si es volen preocupar pels nens i nenes que no vana escola, que comencin a a lluitar contra l'abandonament escolar i els problemes a les escoles d'alta complexitat, no cal que es preocupin per ella. La qüestió és que els que la critiquen només tenen un nom: feixistes. Mentrestant, seguiré posant-la d'exemple als meus alumnes, alhora que conscienciem sobre la urgència climàtica i promovem accions que vagin més enllà de les papereres de reciclatge, perquè aquesta és una altra; per molt que reciclem, si els governants i empresaris no fan res, ens anem a la merda igualment. Necessitem moltes més Greta's!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada