dilluns, 2 de gener del 2023

CATALÀ vs CASTELLÀ

El tema del país està molt malament. No sé que ens espera aquest 2023, però la veritat és que pinta fatal. Els nostres polítics s'han venut als espanyols i han pactat amb ells la rendició total a canvi de salvar el seu cul. Les properes eleccions a l'alcaldia de Barcelona en són un nou exemple. Els candidats d'ERC i Junts, Maragall i Trias, sumen entre els dos quasi 160 anys (80 el primer i 76 el segon). L'objectiu és clar, desmotivar i desmobilitzar el poble, ja que no ens veiem pas identificats amb aquests dos carcamals. I els de la CUP, com sempre, enlloc d'aprofitar-ho, no mouen un dit. SI sembla que a tots ja els va bé seguir sent una colònia ecspanyola.

Però anem a la llengua, que és del què volia parlar. Amb l'estrena d'Avatar 2, s'ha fet propaganda per tal que la gent l'anés a veure ne català. Han sortit les típiques evidències de discriminació (menys sales, menys hores...) i clar, es demana que la gent faci un esforç per veure-les en la nostra llengua. A veure, només hi ha una manera de que la gent vagi a veure aquesta i qualsevol altra pel·lícula en català: que no es faci en castellà. És que mentre hi hagi bilingüisme, la nostra llengua recularà. Mentre convisquin les dues, la gran es menjarà l'altra. Mentre l'oci sigui majoritàriament en castellà, poca cosa tenim a guanyar.

Aquests dies, que he anat força per llibreries grans, una altra mostra. L'Abacus per exemple, per cada llibre en català que trobes, n'hi ha 200 en castellà. És escandalós. I aquesta encara que en té en català, n'hi ha que ni això. El nostre dia a dia és ple d'exemples on el català es veu menyspreat o simplement ignorat i esborrat, com si no existís. I això ho estan permetent aquests polítics de merda que ens manen. 

Les noves generacions se'n riuen de la nostra llengua. Viuen en castellà, i veuen el català com una llengua de segona. Insisteixo que per canviar això cal independència i esborrar el castellà de tot arreu. Alguns diran que això és el mateix que m'estic queixant però al revés. A veure, no pas. A Anglaterra es parla i es viu en anglès, no? A Alemanya en alemany, no? No hi ha pas altres llengües, les altres són això, altres llengües. Doncs a Catalunya li cal el mateix, no passa res. No és sectari ni feixista, és que és el què ha de fer qualsevol país normal. I qui vulgui dir que no, senzillament és de l'altre bàndol. Sí, això va de bàndols. Mentre Ecspanya continua lluitant a la guerra contra Catalunya, nosaltres ja no. I ells segueixen lluitant, cada dia, sense descans. I si no, mireu què ha passat amb Alcarràs. Després de guanyar no sé quants premis, no la selecciones pels òscars. I ens volen fer creure que és l'atzar... Ecspanya ha pressionat perquè no es parli en català a la cerimònia i ja està. I molta gent dirà que quina bajanada, que això és teoria de la conspiració, blablabla... La mateixa gent que encara es pensa que Ecspanya és un país democràtic, i que veiem fantasmes arreu... Quanta innocència. És una guerra, i l'estem perdent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada