dilluns, 4 de novembre del 2019

ENSEÑA COMO UN PIRATA

Aquest llibre és d'un profe de secundària dels USA, Dave Burgess. És d'aquests profes que cansat de
veure com no funcionaven les coses, va voler canviar la manera de motivar els nanos a les seves classes. Després s'ha convertit en un d'aquests referents que va fent conferències per tot el país.
Quan vaig agafar el llibre, pintava bé, francament, i és veritat, hi ha algunes cites, frases i exemples que et fan reflexionar i que penses que té tota la raó del món. Però també és veritat que moltes de les coses que proposa, aquí, ja som molts mestres que ja hi hem passat i que abans de llegir-lo, ja fa uns quants anys que posem en pràctica algunes de les seves propostes. Per això crec que hi ha hagut una mica de desencant amb el llibre, perquè esperava trobar coses noves i en el fons, apart d'algunes idees, és la confirmació de moltes coses que ja sabia o aplicava. De totes maneres, sempre va bé, rellegir_ho per estar en continu procés de millora.
Per començar, juga amb la paraula pirata (pirate en anglès) sent aquestes lletres les inicials de Passió, Immersió, Relació, Anàlisi, Transformació i Entusiasme, els principals valors o actituds que ha de tenir el mestre per canviar les seves classes; parla de l'entusiasme, com les classes de les 16h han de tenir la mateixa energia que a les 9h; que cal ser vaca lila, diferents dels altres; fugir dels intents de fer que tots els mestres facin el mateix; que t'has d'equivocar i fer lliçons horroroses per poder fer-les millor; es pregunta què vol fer, preparar pels exàmens o ensenyar?
Després d'aquestes reflexions, entren els garfis, les idees per fer les classes més atractives.
I acaba amb un grapat més d'idees: quan li pregunten si així aconsegueix tenir els alumnes motivats al 100% diu que és clar que no, però que els té més motivats que abans; el fet de prioritzar, quan dius que sí a alguna cosa, has de dir que no a una altra; i que sempre seràs el bitxo raro si prens aquest camí, els altres mestres et criticaran, i has d'aguantar.
Un llibre que serveix per donar aire fresc i mira de donar ànims per seguir el camí del canvi de mirada a l'educació.
“Només els que s’arrisquen a arribar massa lluny són els que descobreixen fins on poden arribar” T.S.Elliot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada