dissabte, 5 de febrer del 2022

EL LLOP

Mentre les cadenes espanyoles repeteixen els seus formats mancats d'intel·ligència i on es mostra la gent fent el burro més animal, i exposant-se a l'escarni públic per exposar els seus instints, a la teletrés, la que abans era la nostra i cada vegada és més la seva, fan el mateix però més nostrat. Per això, apart dels clàssics que se segueixen fent, com el Polònia o El foraster (serà el de sempre, però és més culte que el què ofereixen les ecspanyoles), ara han estrenat un altre programa de càstings i talent show a la catalana. 

En aquest cas, han fet una crida als milers d'actors i actrius del país amateurs, perquè l'Àngel Llàcer vol fer una versió de Terra Baixa, el clàssic d'Àngel Guimerà, amb onze escollits després de passar uns quants programes i sessions de prova. En el fons, és un altre programa de càstings que busca gent, i veiem com fan la seva interpretació davant els jutges; veiem la gent a qui diuen que sí i s'emocionen, i a la gent que diu que no. Però clar, és ben diferent. Aquí no guanya un. Aquí guanyen onze, ja que els escollits formaran un equip per representar 'obra teatral, no s'hauran d'eliminar entre ells. Hi ha un objectiu al final, que és mostrar al públic la seva feina. Té un començament i un final, i quan hagin acabat, quedarà el bon record, no caldrà fer seguiment dels concursants, gent anònima que seguirà fent la seva vida.

Per tant, tenim un programa d'entreteniment en què veiem més que gent deixant-se la veu, però sobretot gent que no ve a mostrar-se les seves gràcies. Ells volen fer l'obra i es mostren com són, no hi ha palla, és el què hi ha. Els muntadors ja s'encarregaran de posar el toc dramàtic i de culebrot, però la naturalitat de la gent es palpa. Alguns es queixen perquè és cosa del Llàcer. És veritat, és una persona que et pot agradar molt i també pot ser que n'acabis fart. Ami personalment, em sembla bé. Crec que és la persona ideal per fer aquest programa, buscar la gent i dirigir-la. T'agradarà o no la persona, però el talent i el carisma el té, i no estem com per anar menyspreant la gent bon que tenim al país.

Pel què fa a Terra baixa, quan vaig fer BUP i COU, a la meva escola encara vivien molt de glòries passades (i això que ja feia més de quinze anys de la mort del dictador, però no ens van inculcar massa amor per la literatura del país, i llavors no, però més tard ho he trobat a faltar. Per això, terra Baixa, més o menys la tinc coneguda només pel títol i l'autor. Em sap greu, és així. Però això no m'impedeix de seguir setmanalment el procés de creació de l'obra. Més d'alguna cosa de profit en trauré per a ús propi a l'escola. Així que, per molts anys facin programes com aquest!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada