dimarts, 15 de febrer del 2022

PER PLORAR

A mi el què em sap greu és que hi hagi gent que pensi que l'únic que ens preocupa als mestres és que ens retallin les vacances. Home, segur que hi ha mestres que pensen així. A totes les feines hi ha dropos i inútils que estan treballant en allò només per tenir un sou, sense importar-li els motius o la importància del què té entre mans. Però també és cert que hi ha molts mestres que exerceixen el seu ofici perquè hi creuen, i volen aportar el seu mini granet de sorra a fer un món millor.

Però les últimes decisions preses unilateralment pel govern posen a prova la paciència dels més sants i santes en la matèria. De fet justament això que preocupa tant a la societat, que és que els mestres facin menys vacances, no es veu (per ara) alterat. Són els nens i nenes que veuen reduïdes les seves vacances. És veritat. Els gairebé tres mesos són molt temps. Però la solució no és aquesta. Que els nens passin de 85 dies a 80 no soluciona res.

Parlen del dèficit d'aprenentatge provocat per les vacances. Sí, perden alguns hàbits, però insisteixo, no crec que per fer cinc dies menys de vacances els recuperin o no els perdin. Si es vol reduir el temps de vacances escolars, ha de passar per una reorganització de la vida laboral de la nostra societat. Les feines actuals de pares i mares han d'anar centrades en: primer la família i després la feina. Només així pots reformular TOT el calendari (no només dels infants) per tal de racionalitzar-lo i repartir-lo millor. Perquè, si comencem abans i posem dies de lliure disposició a tort i dret, els pares i mares podran demanar festa aquells dies? El què s'està provocant és que ara els problemes de conciliació quedin més repartits que abans. Estan entossudits en canviar dinàmiques, organitzacions, calendaris de les escoles mentre la resta de la societat continua funcionant igual. No és això companys, no és això. Si la nostra societat és una merda, no és per l'escola. I canviant-la a ella, no arregles res, només que segueixi sent un oasi dins el desert de la imbecilitat i la mala educació.

Els defensors d'aquest avançament de curs parlen també dels infants més desfavorits, aquells que quan
comencen les vacances no tenen accès a cap activitat de lleure o educativa, i estan aquests tres mesos deixats de la mà de déu. Insisteixen que aquest avançament els afavoreix. Sí, clar, però tornem-hi. Cinc dies? Organitzar tot aquest desgavell per només cinc dies? El problema plantejat és molt greu (més que el retard d'aprenentatges), però la solució seria la d'invertir i posar tots els recursos necessaris per fer que aquests nens i nenes tinguin unes vacances de qualitat, oferint-los el servei que tan necessiten. Aquests cinc dies no els canviaran la vida.

I llavors què tenim? Equips directius havent de fer horaris diferents pel setembre  i per la resta del curs. Que tots els serveis per tenir l'escola a punt han d'estar finiquitats (neteja, material, etc...) abans de l'habitual. Si preparar el curs en una setmana era gairebé una quimera, ara en dos dies no sé quin adjectiu posar-li. Caldrà invertir aquests dos dies en organitzar bé les classes, i tota la paperassa inútil deixar-la per les tardes del setembre. Sempre que no ens facin alguna jugada bruta més, cosa que seria del tot possible. Perquè no sé qui pagarà les estades dels nens i nenes fins les 17h de la tarda.

La que han embolicat, una cortina de fum per tapar la seva incompetència per resoldre els veritables problemes de l'educació. Problemes que venen en forma de canvi de currículum, que ens la volen colar i ara ens distreuen amb aquest altre tema. Són uns...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada