dilluns, 29 de juliol del 2013

NI ANGLÈS NI ALEMANY NI XINÈS

Ja fa uns mesos, en un reportatge de tv3, no sé si del telenotícies o d'un "30 minuts", explicaven que a Montserrat hi anaven molt turistes russos
i sortia una noia que treballava a informació i que, gràcies a ser russa, havia trobat feina a la muntanya. Tot quedava en una anècdota simpàtica.
Però no fa gaire vaig pujar-hi. I oh sorpresa! Només se sentia parlar rus!!! Sí, també hi havia molts japonesos, és clar... però aquests són a tot arreu. També se sentien altres llengües, però ben bé un 60% de les converses que se sentien caminant per allà eren en rus. Llavors va ser quan em va venir al cap aquell reportatge que comentava al principi.
El millor, però, estava per arribar. S'acostava l'hora de dinar i anem al self-service (no el de sota la plaça, sinó el que està més a la vora dels aparcaments. Entrem a la cadena i en disposem a veure què hi ha per a triar. Tatxan!!!! La "carta", en català i...RUS! Increïble per molts motius! Primer, perquè de dos llengües, una sigui el català (aquesta és una sorpresa agradable), però l'altra... que la segona llengua no fos l'omnipresent anglès, ni els pujants alemany i xinès... Res de tot això, rus! I sí, sí, a la cadena del self-service, se seguia sentint aquest idioma tan acaramelat. I el millor, és que els cambrers que servien, els contestaven en rus!! Ja no era només aquella noia del reportatge! Potser aprendre rus és una solució per trobar feina a Montserrat!
Al final del dia i encara ara, un misteri em mareja el cap. En el menú, hi havia ensaladilla russa... Com dimonis ho deuen traduir????

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada