dilluns, 9 de maig del 2016

GESTIONANT

Dedicar una estona a aprendre més sobre educació mai és una pèrdua de temps. Es pot fer de moltes maneres, i una d'elles pot ser la d'assistir a la jornada sobre "Educar millor" de la gent de "Gestionando hijos", una plataforma que porta a debat temes relacionats amb l'educació. Són els que han fet viral i popular en Carles Capdevila a l'estat espanyol.
Van ser un seguit de xerrades curtes (d'entre 20 i 30 minuts) de diverses personalitats enteses en el tema educatiu, parlant de diversos aspectes. Algunes de les xerrades van ser més interessants que altres, i fins i tot alguna de prescindible, així com també alguna de revisionat per youtube.
Però comencem per l'entorn de la jornada, diguem-ne... sorprenent. Per una banda, la llengua. aquesta plataforma és espanyola, i els ponents eren alguns, de parla castellana. Evidentment, s'havien d'expressar en la seva llengua. Però que els ponents catalans parlessin també en castellà, quan el públic era del país, doncs la veritat, era xocant. Segurament hi havia públic castellà, però clar, era com estrany tot plegat. L'altre tema polèmic seria l'exagerada publicitat de les companyies que posaven diners en l'acte (Lidl, Mediaset...) Entre ponent i ponent, anunci de la marca i propaganda descarada. És de calaix que si posen diers, se'ls faci propaganda, però era una mica exagerat al meu gust... i tampoc és que fos gratuït l'acte, eh?
I pel què fa a l'important, les xerrades, agrupem-les en 3 grups:
1- Bones, valia la pena escoltar-les: Aquí tenim la xerrada de l'Eva Bach (vam arribar quan li quedaven 5 minuts, però van ser suficients per a agradar molt el què deia i de què parlava); la de Fernando Botella i el mag Iván Santacruz, que comentaven com utilitzar la gràcia en tot el tema educatiu, fent-ho màgic (parlaen de l'efecte Woh!, que havíem explicat a classe en motiu de les activitats del Museu dels Invents); la d'en carles Capdevila, sobre la relació pares-mestres, brillant, entenedor i divertit com sempre; i la de l'Alba Alonso, sobre l'etiqueta del nen blau i la nena rosa.
2- Interessants: la Carme Cabestany parlant del bullying, amb testimonis i exemples que et deixaven clavat, espantat i amb ganes d'arreglar-ho tot; i en Jorge Salinas, destacant la importància del prendre decisions en el moment cabdal de l'ESO.
3- Oblidables totalment: aquí en tenim 3, per motius ben diferents. Primer, la Cristina Gutiérrez, parlant de la comunicació. Prové de la Granja de Sta. Maria de Palautordera, on treballen molt bé l'educació emocional. El tema, súper-important, però la seva xerrada molt mal plantejada. Semblava que ens estigués renyant tota l'estona, no em va agradar gens com ho va fer, quan era genial el seu tema. Jaume Centelles, parlant de la lectura; encara no he entès què ens volia explicar. Potser no tenia el dia, però no se'n va sortir. I per últim, una tal Sonsoles Ónega, una periodista que semblava que estigués actuant pel club de la comedia. Va fer tot un manifest a favor de les dones i la injustícia del repartiment de tasques a les llars. No negarem que tingui bona part de raó, però la seva xerrada no encaixava amb totes les anteriors, no era el lloc, i com la Cristina, la manera de fer-ho era grollera i venien ganes de parar-li els peus i fer-la callar. Lamentable.
Tot i això, un matí molt ben aprofitat! Tinc dominada la teoria, però la pràctica... ai, la pràctica... Cal seguir treballant el dia a dia per a aconseguir el petits canvis, aquells que són poderosos!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada