dijous, 8 de febrer del 2024

GONE BABY GONE

Vet aquí una pel·lícula del 2007 que encara no havia vist, tot i saber-ne de la seva existència i que periòdicament alguna cadena de tv la va reposant. Una pel·lícula que la començo acompanyada de la planxa però que un cop superada aquesta part, passa ser de sofà.

La valoració és molt bona, més enllà de la trama, ja que aquesta la podem trobar en moltes altres pel·lícules. En aquest cas, es tracta de la desaparició d'un nena petita en un barri de nivell socioeconòmic molt baix. La mare és una ionqui, i el seu germà contracta una parella de detectius en què el noi és del barri i per tant té més fàcil accés i coneixença a persones de la zona que no pas la policia. Anem veient com va evolucionant el cas, els cops d'efecte, les pistes... i a partir d'aquí, per seguir comentant el què considero que és més important, cal fer un espòiler brutal.

Per mi la pel·lícula aporta dos moments ètics de nivell 1. Primer, quan entren en una casa on hi ha uns drogoaddictes i un pederasta que acaba de matar un nen de 7 anys. Quan el detectiu ho veu, vomita i el FdP diu que ha estat un accident. El detectiu li fot un tret al cap. Ell se sent fatal i explica que no ho hauria d'haver fet, i que si s'hi trobés de nou, no ho faria. Però: 1) Tothom el felicita pel què ha fet. 2) Què en penses tu com a persona humana? Un home capaç d'agredir sexualment un nen i matar-lo... si acaben amb la seva vida... ho aproves?

I després tenim el final de la peli. Resulta que la nena ni l'han segrestat (be, això sí) ni s'ha mort. Resulta que dos policies l'allunyen de la seva mare perquè pensen que amb ella no té cap possibilitat, no té futur patirà abusos i acabarà malament. Per tant decideixen fingir-ho tot i oferir-i una vida millor. Està bé? Treure-la de la mare, sigui com sigui (tenint en compte que encara no li ha fet res greu, només la té una mica mancada d'afecte; la separen per evitar-li un "suposat" futur negre). Aprovat o cancel·lat? Almenys, és un bon tema de bat, aquest i l'anterior. El detectiu vol actuar bé i fe complir la llei. Denuncia el policia i torna la filla a la seva mare. Llavors és quan arriba al final i veiem la nena, sola, al sofà de casa mirant la tele (abans l'hem vista amb l'altra família rient, alegre, animada). La mare marxa a lligar i la deixa amb el detectiu de cangur, amb a imatge dels dos asseguts al sofà en silenci, amb el debat intern d'ell pensant si ha fet bé o no.

Quin parell de debats ètics planteja la pel·lícula, tela marinera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada