diumenge, 25 de febrer del 2024

SABEN AQUELL

Si fa poc mes d'una setmana parlava d'una icona de la meva joventut, avui toca parlar d'una altra icona, d'estil molt diferent, que sense ser part important de la meva època, sí que es pot considerar un personatge que acompanyà hores de la meva infància. l'Eugenio.

Aquest any passat es va rodar una pel·lícula, "Saben aquell" que vol ser un homenatge-recordatori de l'artista, i que per molts dels simples oients dels seus acudits, ens descobreix la persona que hi havia al seu darrere. Es pot assegurar que és força real (no al 100% però sí en un 90) ja que es basa en el llibre que va escriure el propi fill de l'Eugenio. La pel·lícula, que aporta premis a la interpretació per a en David Verdaguer (que ja porta un bon grapat), ens acosta a la seva figura, de com un home que treballava en un taller de joieria es converteix, gairebé per casualitat en un dels humoristes més importants (sinó el més) del nostre país i també del país colonitzador.

Així descobrim un home tímid, amb força manies i pors, que començà acompanyant a la guitarra i a la veu a la seva dona, que volia ser cantant professional. Al final, els acudits que utilitza en alguns dels espectacles, fa que quan la seva dona ha de marxar una temporada, ompli el buit amb ells. El boca a boca aconsegueix cridar l'atenció d'alguns empresaris de l'espectacle, i a partir d'aquí, es munta el personatge, que engoleix totalment la veu i somnis de la dona.

Així doncs, la peli ens acosta a la vida de qui va ser realment l'Eugenio fins que la dona mor de càncer, que és quan comença la seva particular davallada. Els seus fills, sobretot el gran, explica a posteriori com de dur ha estat ser "el fill de..." i com la feina que tenia impedia que fes de pare, tot i que veiem també que potser si hagués tingut temps, tampoc hauria guanyat cap premi a millor pare.

Els acudits de l'Eugenio, en forma de cassets dels anys 80 van ser companyia en viatges en cotxe, en nits d'estiu... durant la meva infància. Molts dels acudits no els entenia però reia igual per com els explicava, pel què m'imaginava i per les rialles dels adults del voltant. Molts dels acudits estan ja gravats dins la meva memòria de tants cops escoltats. Per això molta gent, sap perfectament què volen dir aquestes dues paraules: "Saben aquell".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada