dissabte, 4 de gener del 2020

UNDERGROUND

Els últims dies de l'any els vaig passar a Londres. Era la tercera vegada que hi estava, però en
condicions ben diferents. Així com la primera va ser precedida de 24 hores en autocar cantant l'himne del Barça (a viure la primera copa d'Europa, l'any 1992), i la segona en parella per celebrar cinc anys, aquest ja hi anàvem amb el MEC.
Abans de fer cap entrada sobre el viatge, vull parlar d'un tema que em va semblar al·lucinant, sobretot venint d'on venia, de Barcelona. Es tracta del metro.
A Londres, hi ha molt metro, moltes línies que es creuen i es tornen a creuar. Sí clar, és més gran que BCN, però si féssim el paral·lelisme en densitat de metro per km2 segur que la diferència segueix sent important.
Primera cosa sorprenent: els vagons i les estacions són velles. Es veuen antics i antigues, com si els anys no passessin per ells i elles.
Segona cosa sorprenent: Això sí, estan netíssimes. No hi ha ni un paper a terra, ni cap cosa fora de lloc. I alerta, hi ha estacions que no tenen ni una sola paperera! I tampoc és que veiéssim molt servei de neteja. senzillament, la gent d'allà no embruta, i per sort, els turistes ho imitem.
Tercera cosa sorprenent: Aquí, així com el 80% de la gent va amb els ulls connectats als seus mòbils, allà és al revés, un 80% (bé, potser un 70%) que estan sense mòbil. I hi ha força silenci, no hi ha ningú amb els altaveus posats, ni res d'això. Calla, és que allà l'educació deu ser important.
Quarta cosa sorprenent i que de fet és la culpable de dedicar aquesta entrada al metro londinenc: Sí, potser l'ajuntament d'allà no inverteix en modernitzar vagons ni estacions, però és que han invertit en una cosa més important: en personal. L'estona d'espera més llarga potser va ser d'un minut i mig, com a molt. I eren dies de festa, i diumenges... La freqüència és altíssima, i millor, perquè amb la gent que es mou pr allà, hi hauria acumulacions com... bé, tots tenim al cap la línia 3, o la 5 en els seus millor moments, oi?
Per tant, la qüestió és que m'agradaria que a la meva ciutat s'hagués també invertit en personal, i que no veiéssim aquells anuncis, de "Proper tren 4,5,6,7,10 minuts", que provoquen llargues esperes i que els vagons vagin més plens. Ja que l'Ajuntament tant s'omple la boca de transport públic, i que deixem els cotxes, etc. si us plau, que vagin a Europa i que mirin com funciona aquest transport, i llavors ens podran demanar a a nosaltres que l'utilitzem sense queixar-nos de com 'és de dolent!!! No em fa res pagar pel metro, però per favor, que sigui digne i de qualitat el servei, perquè no ho és, està a anys llum de Londres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada