dimecres, 17 de febrer del 2016

ÈTICA 0 - GANES DE TITULARS 1

La trista notícia de la mort de la Muriel Casals aquest cap de setmana ens ha deixat una mica en estat de desànim altra vegada, però no hi ha dubte que ressorgirem i seguirem endavant per ella i per tants més que ens han deixat, hi són i hi seran.
Ara bé, crec que durant la tarda-vespre-nit d'aquell dissabte es van produir una sèrie de fets que no es poden oblidar, i que si volem ser un estat nou, modern i coherent, cal reflexionar i prendre mesures per a què no torni a passar.
Es tracta d'aquest esclavatge al twitter i a la immediatesa de la notícia. El primer que va arribar va ser una petició de la família on demanaven respecte per a la Muriel i per a ells mateixos en aquells moments tan delicats. La resposta d'alguns periodistes, i sobretot, de pseudo-periodistes, que no paraven de penjar a la xarxa notícies sobre el fet, va ser tot el contrari: irrespectuosos, xacals, i evidentment, mancats de qualsevol engruna d'ètica. Dels periodistes ja se sap, que apart d'alguns, no en pots esperar gran cosa en aquesta lluita que tenen per ser sempre els primers en donar qualsevol notícia.
Però aquesta gent que no paren d'escriure a les xarxes socials, pensant-se que són qui sap què, els nous gurús de la informació, a mi em posen dels nervis.
Però el pitjor estava per arribar. Finalment, altra vegada, sense seguir les vies oficials i demanades, es filtra la notícia de la seva mort. Quan les xarxes n'anaven plenes, i molts companys en diferents grups de whatsapp anaven dient-hi la seva, jo, no sé si per un sisè sentit, no feia cap comentari. No ho veia correcte si no es confirmava. Finalment, alguns diaris ho comencen a publicar. Però per allà al mig, arribava algun missatge desmentint-ho i demanant respecte i seriositat. Els periodistes van rectificar; els tuitaires, no.
Finalment, la notícia arribà, i llavors ja era el moment de mostrar el condol, tristesa i sentiments corresponents. Però si us plau, com deia, si volem ser un país modern, i el màxim de modèlic, de debò, no siguem fatxendes tecnològics, i deixem de pensar que amb un mòbil a la mà puc convertir-me en un descobridor del foc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada