dissabte, 29 d’octubre del 2016

ESGARRIFANCES

L'altre dia, teníem una conversa d'aquestes de sobretaula entre cinc persones de diferents edats: una superava la cinquantena, dues els quaranta, una els trenta i la més jove, vint-i-cinc anyets.
Un dels temes era sobre els llibres. Llibres que han quedat obsolets, per antics, per passats de moda, per trencats... han de deixar pas a noves incorporacions literàries. Parlàvem de què se n'ha de fer amb aquests llibres que per molt cultura que siguin, llençar-ne sempre fa mal. Donar-los, hi ha molts llocs que no en volen, en els temps que corren.
Bé, finalment, la conversa va anar a petar en un comentari així amb tocs de comèdia sobre la crema de llibres. La noia més jove, va comentar que les llibres no s'haurien de cremar mai, i jo vaig respondre, ja parlant seriosament, que n'hi ha que sí, com per exemple tots els que enalteixen el feixisme, negant l'holocaust jueu, etc. I atenció, deixa anar la frase: hi ha d'haver llibertat d'expressió!
DÉUS!!!!!
Llibertat d'expressió! En un tema com aquest! Fins on ha arribat la ignorància de les noves generacions? Fins on ha arribat la incultura? Fins on ha arribat la irresponsabilitat? Seran persones que amb un mòbil a la mà poden fer de tot, solucionar mil problemes, comprar, vendre, fer això i fer allò... però de la vida no en saben res! I no és perquè jo hagi viscut cap situació d'aquestes del segle passat, però sí que sé veure la maldat d'aquest món.
Després ens estranya que ressorgeixin moviments neonazis a Europa? Ens estranya que puguin arribar a governar polítics d'extrema dreta quan no fa ni cent anys del nazisme? Per no parlar del franquisme, encara present en molts indrets d'aquest país. Pel·lícules com "L'onada", ens mostren com és de fàcil enredar el jovent i fer-los adoptar actituds feixistes sense ni tan sols adonar-se. Realment, estem molt malament. Quina por. Esgarrifances.
La nostra obligació com a educadors és la de mostrar el rebuig total i frontal a aquest passat i lluitar de totes les maneres possibles per a què no es repeteixi. I si algú d'això en diu manipular, senyal que és un d'ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada