divendres, 29 de desembre del 2023

LES MILLORS DE L'ANY (VI)

El 2023 ha estat un any en què el cinema, o visionat de pel·lícules ha tornat a ser l'escapament d'oci que més entrades ha tingut al blog. Trenta-quatre pel·lícules han gaudit de ser mencionades, i hi ha hagut de tot, la veritat. Com a novetat, diré que d'aquestes 34, deu han estat vistes en pantalla gran. llàstima que no pugui recordar com ha anat els altres anys, seria una bona i nova dada a tenir en compte. Així com l'any passat vaig fer només un top-five perquè no arribava a deu la meva primera selecció, aquest any, he decidit tornar a fer un llistat amb les deu millors de l'any. No és que siguin algunes grans meravelles, però en el moment que les vaig veure em van aportar alguna cosa més que distracció i per això he decidit tornar a ampliar la llista a deu.
Són deu pel·lícules ben diferents entre elles, una bona mostra del vertigen viscut aquest any. Curiositats: a) Quatre de les 5 millors les he vist els últims dos mesos (un bon tancament cinèfil de l'any). b) Vuit de les deu pel·lícules les he vist la segona meitat de l'any (potser el meu estat més relaxat després de tot el viscut la primera meitat ha influït?) c) De les deu pelis vistes al cinema, cinc (50% estan al top ten, i una més a l'onzè lloc; en canvi, de les 24 televisives, les top ten representarien un 20%. Vet aquí quines són:
10ª INDIANA JONES I EL DIAL DEL DESTÍ: Ni de bon tros és comparable a les tres primeres pel·lícules de l'arqueòleg més famós, més aviat va decebre. Però deixar-la fora del rànquing per tot el què representa em semblava poc adequat. Un brindis per les grans estones viscudes!
HIDDEN FIGURES: Aquesta no és del 2023 però sí és quan la vaig veure, i vaig deixar la planxa per seguir-la. Grans descobriments, reflexions... bona.
LAST NIGHT IN SOHO: En aquell moment més complicat de l'any, va ser una sorpresa descobrir aquest thriller, senzill però ben muntat i ben orquestrat, amb sorpresa inclosa.
THE MARVELS: En una primera selecció de les pelis de l'any, estava dins el top-five. Finalment l'he posat al setè (i per això és una de les causants que sigui top-ten. De tot el món Marvel després d'Endgame, potser és de les més divertides i entretingudes, sense embolics quàntics ni universos paral·lels. 
WILD: una pel·lícula que mira endins, i que en aquell moment no sabia que estaria immers dins un repte que no té comparació amb el de la pel·lícula, però no deixa de ser un repte gros per mi.
THE CREATOR: la pel·lícula que ha tret The Marvels del top-five. Ciència-ficció, acció i rerefons en aquest film que et manté connectat tota l'estona mentre veus com canvies el punt de vista al llarg de les dues hores.
UN HOME ANOMENAT OTTO: Una altra de les grans sorpreses. M'esperava passar una estona entretingut i em trobo una nova interpretació d'en Tom Hanks d'un personatge que t'acabes estimant.
LA SOCIEDADA DE LA NIEVE: Podria estar al primer o segon lloc, però en ser l'última pel·lícula vista, ho trobava pedant. Gran història, gran filmació, gran.
DUNE (PART 1): No sé si el mereix del tot el segon lloc. Una mica com a Indiana Jones, pesa més el nom i la història que no pas la pel·lícula, però tot i així, crec que es mereix estar al podi per l'espectacularitat, apart és clar, de la trama i personatges.
ELMESTRE QUE VA PROMETRE EL MAR: Increïble. Una pel·lícula catalana al primer lloc. I és que aquesta història em va commoure d'una manera com poques ho han aconseguit. Meravella.
Així doncs, es pot dir que ha estat un bon any en quant a pel·lícules, res comparable a l'any lector ni de sèries. Espero que el proper sigui genial en els tres temes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada