dimarts, 21 de desembre del 2021

PROMISING YOUNG WOMAN

Per fi! Després de tants intents fallits, per fi una pel·lícula que mereix ser destacada en positiu. Promising young woman, traduïda al castellà com a "Una joven prometedora", explica la història d'una noia, la Cassie, que després de perdre la seva amiga degut a les seqüeles d'una violació universitària, es dedica a "castigar" els homes que es volen aprofitar de les dones. Es tracta d'una pel·lícula que, lluny de ser catalogada com la típica de venjança després d'un fet injust, es desenvolupa de manera molt especial, amb molt d'enginy i que tota 'estona et dona la sensació d'estar veien alguna cosa diferent. 

En primer lloc, gairebé en cap moment es diu obertament què va provocar que la Cassie estigui actuant així. a mesura que van passant les escenes, diverses imatges i diàlegs et van portant a aquesta conclusió. També dedueixes que l'amiga és morta, fins que al final es confirma. Passa a ser més interesant quan la Cassie es veu empesa per diversos motius a mirar de canviar la vida i girar full, ja sigui a través del seu propi enamorament d'un noi com per les paraules de pares i mare de l'amiga. Però tenim més d'un gir de guió que aconsegueix repetidament cridar-te a no deixar-ho passar.

Gran guió, gran interpretació de la Carey Muligan, just dues categories en les que han estat nominades en diferents premis i aconseguint-ne guanyar algun. 

Es poden fer moltes lectures de la pel·lícula, i crec que és necessari fer-les per tal de treure'n tot el suc. Hi ha el tema de les agressions sexuals, del masclisme, de les festes descontrolades, sobre l'amistat, el dol i la venjança; també sobre el perdó... molts, molts temes. I apareixen constantment referències a les frases de "érem uns nens", "la noia volia", "anava borratxa", "aquestes coses passen", i moltes altres perles que encara avui dia serveixen per criminalitzar la noia i buscar la compassió per l'home agressor, com si fos ben normal el fet delictiu en concret. I és que a la nostra societat encara es veu molt aquest pensament masclista, només cal veure les diferents sentències judicials cap a "manades" i merdes d'aquest estil. Però les estadístiques parlen per si soles, i per molt que cada vegada se'n faci més ressò, hi ha molta agressió
masclista de tots els tipus, i segueix sent permesa perquè és "normal", és "natural". Quina vergonya. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada