diumenge, 26 de desembre del 2021

ELS MILLORS DE L'ANY (IV)

S'acaba el 2021, i aquest serà el quart any en què elaboro una classificació per tal de decidir quins han estat els millors llibres llegits dels últim 12 mesos. A mesura que anava acabant llibres, ja m'adonava que fer-ne el rànquing aquest cop seria complicat, ja que estava encertant força les lectures. Ara bé, cal dir que els llibres llegits en l'últim trimestre no han estat tan destacats i facilita la tria. Tot i això, m'ha costat moltíssim i fins que no publiqui l'entrada tindré dubtes de si la classificació final és justa o no.

En total han estat 20 els llibres d'aquest any, molt en la mitjana d'aquests quatre anys que fa que estic fent aquesta classificació (17-19-22-20; mitjana de 19'5) i com és habitual, he anat alternant llibres sobre educació, thrillers, ficció històrica, política i fantasia. Han estat els següents:

M'explico, Els testaments, La princesa de gel, Aitor, La cinta vermella, Les hores greus, La gran caminada, Ni forts ni valents, L'ickabog, No diguis res, Els crits del passat, El cel de mitjanit, Desperta Ferro, Humanitzar l'educació, La pacient silenciosa, A foc lent, A cor obert, Deixar el món enrere, Les donzelles i El primer mòbil.

un cop més, primer faig una llista dels que més m'han agradat, i torno a marcar-ne deu. I a partir d'aquí és quan se'm fa difícil reduir la llista a només cinc. Sigui com sigui, els cinc llibres que quedin fora de les primeres posicions serà injust. I qui queda fora? El duet format per Les hores greus i A cor obert, on el president Torra i el doctor Oriol Mitjà expliquen les seves vivències de la pandèmia. Són lectures que atrapen perquè et traslladen a uns dies de molta incertesa, por i indignació repartides en parts igual. També queda fora El cel de mitjanit, que està molt bé, però li falla la no-resposta a totes les preguntes, La gran caminada i Ni forts ni valents, que obre els ulls al tema de l'educació no-masclista. Fet això, el top-five queda així:

5è- M'EXPLICO: On el president Puigdemont ens explica en un format de diari les vivències viscudes des de que el van convèncer per ser el president fins que va haver d'exiliar-se. És un document històric brutal, d'una transcendència enorme i que et fa reviure i remoure per dins tot el viscut en aquella època quan vam creure que tot era possible.

4t- LA PRINCESA DE GEL: En representació des thrillers llegits, sense cap mena de dubte, l'estil de la Camila Lackberg en les històries de Fjallbacka són emocionants, ben escrites, i que et permeten seguir la trama deixant espai a es teves suposicions i sense que hi hagi enganys als lectors.

3r- NO DIGUIS RES: Aquest document entre periodístic i narratiu sobre el conflicte a Irlanda del Nord et deixa amb la boca oberta i el cor parat unes quantes vegades. És un viatge a una historia que no és molt llunyana ni en el temps ni l'espai, i que en canvi és força desconeguda per nosaltres i obre els ulls si ho comparem (la part que es pot comparar) amb el nostre procés.

2n- ELS TESTAMENTS :Podríem dir que primer i segon lloc estan força compartits. En aquest cas, es queda la continuació del Conte de la serventa en segon lloc, però sense cap mena de dubte, és un llibre boníssim que va més enllà de ser una continuació, portant-te a descobrir noves cares de vells coneguts.

1r- DESPERTA FERRO!: Tornem amb la millor nota per la història de Catalunya, a mans dels fills i nets de Jaume el Conqueridor i les seves lluites i traïcions a la Mediterrània. Gran document històric, que a traves de la ficció ens acosta a conèixer millor el nostre país. abans llegia molts llibres d'aquest estil en un boom del tema que va haver fa uns quants anys. Ara no n'hi ha tants i no són tan bons. No és el cas d'aquest llibre, merescudíssim primer lloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada