dijous, 13 de juliol del 2017

EDUCAR EN LA REALIDAD

Després del llibre "Educar en el asombro", la Catherine l'Ecuyer ja fa temps va publicar aquest nou llibre, centrat en la invasió de les tecnologies en l'àmbit familiar i escolar, com afecten aquestes a l'educació dels nens i nenes. La veritat és que té certes sentències lloables i et porta a reflexionar molt sobre aquest tema, i fer-ne possibles debats en l'àmbit educatiu. És una llàstima que el mercat pugui més que el seny en aquest tema. Potser si tots els educadors llegissin aquests estudis i idees, hi hauria una mica més de revolució, considerant la revolució el tancar la porta a aquesta invasió. Integrar les tecnologies, sí, però dependre d'elles, indubtablement no.
Una de les coses que més m'han sorprès ha estat la constatació de què no hi ha cap estudi que expliqui com milloren els nens que fan un ús des de petits de les pantalles (excepte farses fetes i gastades de les mateixes empreses que venen els productes), i en canvi, està ple d'informes que demostren tots els inconvenients. I és curiós saber que tots els consell venen del món de la medicina, de la pediatria, i no pas del món educatiu.
Parla de les multitasques, diferenciant les que es poden fer de les que no. Sempre hem pogut caminar i mastegar xiclet, però no pots mantenir una conversa mirant una pantalla perquè les dues accions requereixen processar informació, i això no es pot fer.
Parla de la utilitat del què ensenyem, per què és més útil aprendre el nom dels reis i no ho és aprendre a tocar un instrument. Qui decideix aquesta suposada utilitat? És més adequat parlar de fer les coses que tinguin sentit.
Parla de l'atenció, dels percentatges d'ús de les pantalles (esfereïdor), el compromís... moltes i moltes coses, que fan d'aquest llibre un document revelador per a qualsevol persona que sigui educadora (és a dir, tothom). Potser un dels molts resums que podríem fer és el què enlloc de mirar les pantalles, ens dediquem a mirar-nos als ulls, i que si volem persones creatives, no les podem educar davant d'una pantalla, on l'únic que han de fer és seguir instruccions i clicar, al contrari!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada