Ja fa un grapat d'anys em vaig llegir Barcino, de Maria Carme Roca. S'hi explicava en clau de ficció la vida d'en Luci Minici Natal, un romà de Barcino que va guanyar la cursa de quàdrigues en una de les olimpíades de 'edat antiga. Una placa que recorda que aquest fet es troba allà a les restes del temple d'August al costat de la plaça Sant Jaume. És lògic que aquest record donés lloc a una possible història que l'autora va aprofitar amb molt d'encert.
Onze anys després, n'ha escrit una continuació, que segueix la vida de la seva filla Minícia. La valoració general és força bona, es pot fer una lectura interessant, emocionant, i en què la intriga per saber tot el què està passant es manté des de les primeres pàgines. Cal dir però que els continus salts en el temps provoquen més d’un embolic quan el llegeixes. Ara som a l’any 160, ara al 135, ara al 180, ara tornem al 150... És curiós que en el fons, no perds el fil de la història, et situes de seguida en quin oment et trobes, però és cert que per això, cal que cada vegada, quan vas a començar el capítol que et diu en quin any se situa, cal consultar les primeres pàgines on hi ha els personatges, per fer comprovar quants anys té la Minícia (i així saber si estem a la infantesa, joventut, edat adulta,,,), així com els noms d’alguns personatges que surten. La lectura t’ho posa fàcil, i en poques línies aconsegueixes l’objectiu de situar-te, però personalment, ho volia tenir clar abans de començar el capítol. En algun moment et porta a plantejar si no hauria estat millor escriure el llibre seguin la línia del temps, però és una opció que es descarta de seguida, ja que la intriga no seria la mateixa i per tant, l’interès hauria minvat. A més, com que també vas passant per la vida de la protagonista durant molts anys, la lectura seguida seria poc creïble pel temps que també va passant des d’un fet a un altre.
Així que, podem dir que per ser la “primera” lectura íntegra de l’estiu, hem començat amb molt bon peu. Les intrigues familiars a la Barcelona romana donen peu a moltes possibilitats de trames i històries que ens fan conèixer una mica la nostra història més antiga a través de la ficció històrica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada