dimarts, 8 de desembre del 2020

LES TIONES

 Al Palau Robert s'ha acabat aquest mateix cap de setmana una exposició molt interessant sobre el feminisme: Feminista havies de ser. En ella, pots veure diferents exemples de masclisme en l'actualitat. No falta el claríssim exemple de les joguines per a nens i nenes (no us perdeu els anuncis dels canals infantils, són molt reveladors en aquest sentit); la bretxa salarial; les agressions (brutal muntatge on gent anònimament envia un missatge per mòbil on explica com s'ha sentit assetjada i aquest missatge surt per unes màquines que classifica els missatges per edats: quina quantitat de paper); frases que s'utilitzen sense pensar la tendència discriminatòria que porta (manes com un home, se't passarà l'arròs, on et penses que vas, on vas vestida així, que tens la regla, et creus molt llesta, has de ser bona nena...); i un muntatge de talls de programes i persones molt actuals dient comentaris o fent actuacions detestables (com per exemple, la Cayetana Álvarez de Toledo en el debat polític, posant en dubte el no és no).

Vet aquí el tema de la igualtat de gènere i el masclisme de la nostra societat que té moltes males actituds assumides i que cal lluitar contra elles i aconseguir de mica en mica que les noves generacions siguin més conscients, cosa difícil mentre segueixin tenint els exemples que tenen (de fet, sembla que anem a pitjor). 

Algunes persones estan intentant lluitant perquè això no passi. Moltes escoles volen eradicar conductes, anant com sempre, contracorrent. A la societat, hi ha iniciatives que volen també posar llum a tanta foscor. 

I llavors tenim els inútils. Gent que es pensa que lluitar contra el masclisme és voler canviar-ho tot, fins i tot el què no té perquè canviar-se. Se'n diu fer el ridícul. L'últim exemple l'ha protagonitzat l'ajuntament de Sentmenat amb la seva festa d'arribada dels tions i les tiones (que està molt per sobre de Santa Jordina mata el drac). A veure... com que les tiones? El tió és un tronc màgic, i com a tal, no té gènere. O com molt bé diuen algunes persones que responen a aquest anunci: potser també hem de dir l'ajuntament o ajuntamenta? Escrivim amb el bolígraf o la bolígrafa? És que volent treballar per la igualtat de gènere, l'únic que aconsegueixen és la burla i que la gent es prengui a broma tots els intents en favor d'aquest tema. Podríem aconseguir conscienciar la gent, però els indecisos, amb aquest exemple, poden pensar que és una xorrada. Quina passa enrere per part d'una colla de poca-soltes que no saben distingir entre peres i naps. 

Més val carregar-se tota la publicitat i joguines sexistes que ens envolten que no pas voler canviar el gènere d'un tronc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada