dilluns, 28 de desembre del 2020

LES MILLORS DE L'ANY (III)

L'any passat (2019) no va ser un any massa bo en pel·lícules vistes. A l'hora de fer el top ten, em vaig quedar només en nou, de manera que vaig descartar fer la llista de les deu millors per fer-ne una reduïda amb les cinc més destacades. Aquest any, però, no ha estat igual. No sé si ha estat perquè degut al confinament n'he vist moltes més (que compensa el poc cinema que hem fet), o perquè realment han estat més bones, o he fet una millor selecció... la veritat és que quan n'he fet el recull, m'han sortit, després de la primera selecció, un total de 14 films. I això que dins aquestes catorze, no hi ha pelis que he valorat força bé com La mort de Guillem, Onward, Christopher Robin o Bohemian Rapsody. 

Així que tocava fer una segona ronda per treure'n quatre de la llista. Dues, ad astra i Destino oculto no han costat massa, i les altres dues (Mulan i Malèfica 2) tampoc, tot i que aquestes dues últimes, adaptacions en persones de clàssics Disney, podrien estar perfectament en el top ten (l'any passat, Dumbo va quedar tercera). Així que caldrà justificar molt bé el perquè de les deu millors classificades. Anem a per elles:

10ª Tolkien, la biografia del llegendari escriptor, on ens explica com va sorgir el món de l aTerra Mitja de la seva imaginació. Sense ser una gran pel·lícula, conté bons passatges que els amants del món del Senyor dels anells gaudim molt.

Star Wars IX, una altra que està en aquest rànquing pel que representa i no tant per la brillantor. Tot i que supera aquesta nova trilogia a la dels episodis 1, 2 i 3, els personatges no acaben de convèncer i han de tirar molt dels antics, que són el reclam que aconsegueix posar la pel·lícula més amunt.

Joker, aquí tenim una pel·lícula que més enllà del gran treball de Joaquin Phoenix, ens planteja el dilema de si és moral castigar la gent que assetja d'altres, a la manera "bèstia". Evidentment, tal com acaba el Joker potser no, però la impunitat amb la què es mouen persones que menyspreen i ataquen les que ells consideren inferiors, fa fredat a la nostra societat.

Oz, tot i que Mulan i Malèfica han quedat fora d'aquest rànquing, sí que es manté Oz, que encara que sigui una guió original i no una recreació, estaria dins aquest grup de pel·lícules que retonen el fantàstic al lloc que es mereix.

Paràsits, la revelació de l'any, encara que no apareix en cap rànquing dels que fan ara els mitjans de comunicació... ja té nassos. Primer la posen pels núvols i ara ningú se'n recorda d'ella. A veure, ja es veia a venir, semblava més una campanya de màrqueting anti-Trump que una altra cosa. Tot i així, la deixo ben col·locada.

Little women, molt interessant adaptació del clàssic de la literatura, amb unes noves connotacions més feministes. Un molt bon treball de la directora i les actrius, algunes d'elles ja habituals en el meu top ten gràcies a Ladybird.

Infiltrats al KKK, una gran pel·lícula sobre el racisme als USA, amb una clara intenció anti-Trump, que amb altres maneres de denunciar-lo finalment han aconseguit fer-lo fora de la Casa Blanca a les darreres eleccions.

Jojo rabbit, una pel·lícula que ens transporta a les injustícies i bogeries de l'Alemanya nazi, des del punt de vista d'un nen que es mou entre dos mons. Senzillesa total per explicar un dels drames més terribles de la història.

Greenland, doncs sí, un blockbuster catastròfic a la segona posició, que podria estar perfectament a la quart i posar les altres per davant. Però la deixo aquí perquè aquesta ha estat de les poques que he pogut veure en un cinema i que reivindico com a la part més espectacular del setè art.

1917, la recreació de la guerra de les trinxeres, amb tota la seva cruesa i de manera magistral, injustament tractada en els lliuraments de premis, per darrere de Paràsits degut més a política que a criteri cinematogràfic. Molt bona.

Així que aquesta merda d'any ha deixat bones pel·lícules al seu darrere. Espero que el 2021 continuï la ratxa, tot i que si he de triar, evidentment prefereixo un any millor pel tema pandèmic que no pas pel cinèfil

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada