dimarts, 29 de desembre del 2020

PERIODISME DE QUALITAT

Ahir va ser 28 de desembre, el que es coneix com el dia dels Sants Innocents. Vint-i-quatre hores per gastar bromes, amb la tradicional llufa que es penjava a les esquenes de les persones però que ara només serveix com a imatge de perfil.

És veritat que actualment, aquest dia no té molt sentit, ja que els altres 364 dies de l'any també són plens de bromes o enganys, alguns provocats per la classe política però la majoria per ciutadans anònims a la jungla de les xarxes socials o evidentment, als mitjans de comunicació. És una malaltia també molt greu, aquesta, ja que publicar mentides qualsevol dia de l'any, provoca que la gent es cregui tot el què li diuen quan són mentides per fer mal o desestabilitzar aquella persona sobre la qual menteixes. Davant d'aquest panorama, és evident que les possibles bromes del dia 28 deixen de tenir cap sentit, ja que es poden confondre amb les notícies de qualsevol diari de cada dia.

Justament abans que mentissin a cada paraula que diuen (és evident que ara estic fent el mateix, ja se sap que no tot el què diuen són mentides), el dia 28 era divertit perquè havies de trobar quina era la innocentada del diari o la que deien als diferents telenotícies. I al vespre, es feia el resum de les innocentades. Ara, això s'ha perdut. Però encara hi ha persones, associacions que se les empesquen perquè no es perdi també aquesta tradició.

De manera que ahir, els castellers de la Vila de Gràcia i els de Sarrià van planejar una innocentada conjunta. Comunicaven que davant la precària situació dels de Sarrià, que estan sense local des de fa anys, es mudaven a Can Mussons, i que les dues juntes volien veure quina era la millor manera de gestionar les dues colles en una. Com sempre, hi ha get que hi cau a la primera, sobretot si no pensaven el dia que era. Però el més gros de tot és que va haver fins a quatre mitjans de comunicació. entre ells la "prestigiosa" La Vanguardia, que sense pensar ni consultar res, van publicar la notícia als seus diaris digitals com si fos real. Com era d'esperar, la sorpresa va ser majúscula, ja que la innocentada va agafar encara més volada, però clar, la reflexió que en surt diu molt de la poca qualitat dels periodistes d'avui en dia. Publicar una notícia sense saber si és veritat, ni preguntar a ningú, consultar les fonts d'informació... Res, tal com raja... Què deuen fer doncs cada dia si n això? Ens esta colant diàriament notícies falses com a verídiques perquè la seva capacitat d'investigació, la seva dignitat, el rigor informatiu és equivalen a la dels excrements d'una vaca, amb tot el respecte per a les vaques, clar.

No, si al final serà veritat allò de que les notícies del diari, la meitat són mentida i l'altra meitat ese les inventen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada